Se & göra

Läckö Slott – En Historisk Pärla vid Vänerns Strand
Upptäck Läckö Slott, bara 19 km från Lidköping
 
På en majestätisk klippa vid Vänern reser sig Läckö Slott, ett slående exempel på barockprakt. Slottet erbjuder besökare en sinnlig trädgård, skimrande skatter och medeltida valv. Hit strömmar besökare från hela världen; oavsett om du är friluftsmänniska, musikälskare, historieentusiast eller bara vill ha en avkopplande semester.
 
Slottets Historia
 
Läckö Slott, även känt som De la Gardieslottet, har sina rötter i medeltiden. År 1298 grundade Skarabiskopen Brynolf Algotsson en befäst borg här. Ursprungligen bestod borgen av enkla byggnader inom en skansmur, strategiskt placerad för att tjäna pilgrimer på väg till Nidaros (nuvarande Trondheim). Efter en brand på 1470-talet utvidgades borgen av biskop Brynolf Gerlachsson. År 1527 drogs Läckö in till kronan och förföll under en längre period tills Svante Sture påbörjade reparationer. År 1571 erhöll Hogenskild Bielke, gift med Anna Sture, Läckö som friherrskap. När greve Jacob Pontusson De la Gardie fick slottet i förläning 1615, återfick det sin tidigare betydelse. Sonen Magnus Gabriel, som övertog slottet 1652, inledde omfattande byggnadsarbeten som resulterade i det magnifika palats vi ser idag.
 
Guidad Tur på Läckö Slott (9 maj – 7 juni)

•Vardagar: Guidad tur kl 11 och 13
•Helger: Guidad tur kl 10, 11, 13 och 15
•Engelsk guidetur: Kl 14
 
Startplats: Stora Borggården på Slottet. Guiden möter upp strax innan visningen. Övriga tider för grupper och konferenser kan bokas på förfrågan.
 
Priser (28 mars – 7 juni)
 
•Vuxna (från 26 år): 110 kr
•Barn och unga (upp till 26 år): Fri entré
•Gruppbiljett (minst 20 personer): 90 kr/person
 
Besök Läckö Slott för en oförglömlig upplevelse i svensk historia och kultur.

Foto: Roger Borgelid

Foto: Fredja Salihbasic

Foto: Jonas Ingeman

Foto: Viggo Lundberg

Foto: Viggo Lundberg

Naturupplevelser på Kinnekulle – Det Blomstrande Berget

Upptäck Naturens Skönhet på Kinnekulle, bara 18 km från Lidköping


Kinnekulle, även känt som “det blomstrande berget,” är en pärla för naturälskare. Detta unika område i Sverige samlar ovanligt många naturtyper på ett och samma ställe. Här kan du vandra genom vita ramslöksfält i naturreservaten Munkängarna och Västerplana Storäng, se ängar som lyser av gullvivor, och njuta av en blandning av lövskog, granskog och vilda körsbärsträd.

Blommande Skönheter och Trädgårdsupplevelser

På Kinnekulle blommar orkidén St. Pers nycklar i maj och juni, och Guckuskon i juni. Missa inte de många trädgårdarna som erbjuder skördemarknader, rosengårdar och trädgårdscaféer. Besök Hellekis Säteris vackra rosenträdgård, njut av en fika på Handens Hus trädgårdscafé, eller prova slowfood på Forshems Gästgivaregård där ramslök används i både pesto och flingsalt.

Historiska Trädgårdar och Utsiktsplatser

Visste du att Hellekis Säteris trädgård på Kinnekulle omnämndes redan 1746 av Carl von Linné? Utforska trädgården med dess valnötsträd och rosenträdgård, och ta en paus på det charmiga trädgårdscaféet. För en fantastisk vy över Vänern, besök Kinnekulle Utsiktstorn. Från högsta utsiktsplatån är du på samma höjd över Vänerns yta som Eiffeltornet!

Spännande Utflyktsmål för Stora och Små

Besök “lilla Grand Canyon” – Stora Stenbrottet, ett fascinerande utflyktsmål med kalkstenslager som sträcker sig 400 miljoner år tillbaka i tiden. Här kan du leta efter fossiler av bläckfiskar och kräftdjur. Avsluta din resa med ett besök på Falkängens Hantverksby i Hällekis, där den historiska bruksmiljön och små charmiga butiker erbjuder en mysig stopp på din resa.


Rörstrand Museum – En Skatt av Keramik från 1700-talet till Idag

Upptäck Historien på Rörstrand Museum

Rörstrand Museum rymmer en skatt av föremål skapade på Rörstrand från 1700-talet till idag. Här kan du se hur leror från marken har förvandlats till säljbara produkter genom ett ständigt konstnärligt och tekniskt sökande. Fabriken har alltid strävat efter att utveckla bättre keramiska material, nya metoder, uttryck och skönhet, både i vardagsgods och lyxkeramik.

Museets Unika Samling

Museets samling består idag av omkring 18 000 föremål och uppdateras regelbundet med inköp från antikhandeln, donationer och nyheter från Rörstrand. Att skapa Rörstrand Museum har varit en lång process. Samlingen började byggas upp på 1800-talet av disponenten Holdo Stråle af Ekna. När företaget lämnade Stockholm 1926 såldes en stor del av samlingen på auktion, men drömmen om att visa företagets historia levde vidare. Äldre objekt köptes in och förvarades, och under 1930-50-talen fick den pensionerade disponenten Knut Almström i uppdrag att bevaka auktioner och söka objekt till samlingen. År 1976, vid företagets 250-årsjubileum, öppnade Rörstrand Museum i nybyggda lokaler vid den gamla ALP-fabriken.

Guidade Turer och Porslinstillverkning

Guidningen på Rörstrand Museum inleds i museet och fortsätter till Porslinsfabriken i Lidköping, en av Sveriges få porslinsfabriker. Under visningen får du höra om porslinstillverkningen idag och se hur de olika momenten går till. Turen är för max 25 personer, ges på svenska och tar cirka 90 minuter.

Entré och Biljettpriser

Entréavgiften till Rörstrand Museum är 80 kr. Detta inkluderar enbart museumbiljetten och inte en privat guidning.

Foto: Jonas-Ingman

Foto: Daniel Ström

MOTORSPORTARENAN I LIDKÖPING

4 km från Lidköping.

Välkommen till gokarten på Motorsportarenan i Lidköping. Motorsportarenan i Lidköping är byggd 2008 är ensam i Sverige med både gokart, folkrace, miniracing, traktorpulling, motorcross och enduro. Uthyrning bedrivs dock bara på gokartbanan. Gokartbanan håller mycket hög internationell klass och är klassad som en av de främsta banorna i världen. Den är 1250m lång och 8-10m bred vilket gör den till Sveriges längsta bana. Våra priser är bland de lägsta i väst Sverige. Välkommen till oss på Motorsportarenan i Lidköping!

 

 

ÖPPETTIDER

DROP-IN
Öppettider Drop-in maj-sep:
11-19 Måndag,Onsdag,Fredag, Lördag
11-17 Tisdag
11-19 Torsdag
16-19 Söndag

BOKNING

Banan är öppen för bokning på följande tider
10-21 måndag ,onsdag, torsdag, fredag, lördag
10-17 tisdag
16-21 söndag.

Obs! Banan är bara öppen för drop-in i mån av plats, ring eller gå in på bokningslistan för att se om banan är ledig.

Foto: Faramarz

Bowlinghallen och Shopping i Lidköping
Upplev Roliga Aktiviteter på Bowlinghallen

Bowlinghallen i Lidköping erbjuder en mängd olika aktiviteter och är en perfekt plats för dig som vill ha kul. Förutom bowling kan du prova på dart, shuffleboard och delta i en femkamp för att utmana dig själv och dina vänner. Bowlinghallen ligger bara fem minuters promenad bort, vilket gör det enkelt att ta sig dit.

Shoppa och Njut i Lidköping

Besök Iittala Outlet, som ligger intill Rörstrand Museum, och utforska deras breda utbud av porslin, glasgods, köksredskap och linne till kraftigt reducerade priser. Efter shoppingturen kan du ta en paus på det klassiska Rådhus Café på torget, känt för sin rika historia och goda bullar. På lördagar mellan 08:00 och 14:00 kan du också njuta av den pittoreska torghandeln.


Promenader och Avkoppling

Promenera till Stadsträdgården och njut av blommorna och vattnet i denna vackra oas. Ta en paus på Terrassen och avnjut en kaffe eller ett gott glas vin. Stadskärnan i Lidköping erbjuder många lokala handlare och mysiga små butiker för en trevlig shoppingupplevelse, öppet mellan 10:00 och 15:00.

─ Hotellerbjudanden

Se våra hotellerbjudanden